Overstrekken

Toelichting overstrekken

Het komt regelmatig voor dat baby’s de neiging hebben om zich te overstrekken. Dit gebeurt door het aanspannen van de rugspieren. Door de jonge leeftijd heeft uw baby hier nog geen controle over. Vaak is het niet precies duidelijk waarom uw baby dit doet. De meest voor de hand liggende oorzaak is dat het een reactie is op negatieve prikkels zoals pijn en stress.  De oorzaken voor het hebben van pijn en/of stress zijn ook verschillend. De redenen hiervoor kunnen zijn:

  • Uw baby krijgt te veel prikkels van geluid, licht, temperatuur en/of felle kleuren van speeltjes.
  • Uw baby krijgt te veel prikkels van bezoek en wisselend contact
  • Uw baby is prematuur (te vroeggeboren)
  • Uw baby heeft een koemelkallergie
  • Uw baby heeft last van darmkrampen of reflux
  • Uw baby heeft tijdens de bevalling veel stress ervaren door de duur of omdat er complicaties waren

Wanneer uw baby regelmatig de neiging heeft tot overstrekken, kan dit gevolgen hebben voor de ontwikkeling. Eerder is benoemd dat overstrekken bij baby’s ontstaat door het aanspannen van de rugspieren. Als dit vaak gebeurt ontstaat er een disbalans tussen de rug- en buikspieren waarbij de rugspieren sterker worden dan de buikspieren. De buikspieren zijn echter ook erg belangrijk voor het behalen van motorische mijlpalen. Denk hierbij aan:

  • Spelen met de knieën en de voeten.
  • Rollen van de rug naar de buik
  • Zitten
  • Kruipen etc.

Daarnaast is er ook een grotere kans op het ontstaan van een afplatting van het achterhoofd. Door het overstrekken wordt in rugligging namelijk het hoofd in de onderlaag geduwd. De schedel is nog zacht en vervormbaar dus kan deze door de druk plat worden. Dit is te herstellen door middel van adviezen en oefeningen maar liever zijn wij de afplatting en motorische achterstand voor!

Twijfelt u over de ontwikkeling van uw kind? Neem dan contact met ons op voor een afspraak.

Dit is de home template