Cerebrale Parese

Cerebrale parese is een hersenbeschadiging die vaak ontstaat tijdens de bevalling door te weinig zuurstof. CP wordt ook omschreven als een klinisch syndroom met een houdings- of bewegingsstoornis. Cerebrale parese is bovendien een niet-progressieve hersenbeschadiging, oftewel het letsel zal niet verergeren.

Cerebrale parese heeft uiteenlopende gevolgen welke verschillen per kind en in mate van ernst. Kinderen met CP kunnen onder andere meer moeite hebben met bewegen, denken of communiceren. Kinderen die later CP ontwikkelen lopen achter met het behalen van bepaalde mijlpalen als leren kruipen, staan en lopen. Ook het zoeken van balans kost meer moeite.

Welke symptomen zijn kenmerkend?

Signalen van CP verschillen van persoon tot persoon. De meeste ouders herkennen al snel signalen als het niet makkelijk kunnen rollen, kruipen of lopen. Daarnaast zijn andere beweging-gerelateerde symptomen:

  • Gespannen spieren;
  • Spierzwakte;
  • Gebrek aan balans en efficiënte bewegingen;
  • Stijve gewrichten. Bijvoorbeeld niet helemaal kunnen buigen of strekken;
  • Asymmetrie in het bewegen.

Kinderfysiotherapie bij cerebrale parese

Een kinderfysiotherapeut is een belangrijke schakel in de ontwikkeling van een kind met CP. Wij ondersteunen kinderen met CP om meer kracht, beweging en balans te krijgen. De ondersteuning die wij bieden voor CP verschilt per stadia, afhankelijk van de situatie en behoeften.

Fysiotherapie tot 4 jaar

In de eerste vier jaar leggen wij de nadruk op de motorische ontwikkeling en het bewegen van het kind. Dit doen wij door spelenderwijs de kinderen te trainen. Ook zullen wij wat oefeningen meegeven zodat u als ouder dit thuis met uw kind kunt voortzetten.

Fysiotherapie 5 t/m 12 jaar

In deze leeftijdsfase maakt een kind meerdere groeispurten door en is de ontwikkeling van een kind met CP extra belangrijk in deze leeftijdsfase. De focus van de kinderfysiotherapeut ligt voornamelijk op het zo efficiënt mogelijk te bewegen d.m.v. oefeningen en sport. Het is in deze fase belangrijk om de houding van het lichaam en beperkingen van de gewrichten te trainen. Dit wordt o.a. begeleid door mobiliteit en fitness te stimuleren en spier- en gewrichtspijn te beheersen. Kinderen met CP zitten relatief meer en vergroten daarmee de kans op gewichtstoename en medische complicaties. Dit willen wij natuurlijk voorkomen!

Het is erg belangrijk om een kind met CP op de juiste manier te begeleiden en de motorische ontwikkeling te stimuleren. Neem contact met ons op voor een afspraak.

Dit is de home template