Scoliose

De wervelkolom heeft van nature een bepaalde kromming. Als deze kromming afwijkt van het normaal, wordt dit een scoliose genoemd. Bij een milde vorm, hoeft de scoliose geen klachten te veroorzaken. Een ernstigere vorm kan wel klachten veroorzaken zoals pijn en de scoliose kan ervoor zorgen dat normale activiteiten beperkt worden.

Een scoliose komt voor bij 4% van de kinderen. Soms is de scoliose aanwezig sinds geboorte, maar meestal ontstaat het in de periode waarin de kinderen het meest groeien. Dit is tussen de 10 en 15 jaar en bij meisjes eerder dan bij jongens.

Twee verschillende vormen van Scoliose

Er wordt onderscheid gemaakt tussen structurele en niet-structurele scoliose.
Een niet-structurele scoliose is niet altijd aanwezig en is geen vergroeiing van de wervelkolom. Deze vorm ontstaat door bijvoorbeeld een beenlengteverschil of door een bepaalde houding. Als het beenlengteverschil wordt opgeheven, is ook de scoliose niet meer aanwezig.

Een structurele scoliose is altijd aanwezig en dan is er wel sprake van een vergroeiing van de wervelkolom. Deze vorm is ernstiger dan een niet-structurele scoliose. Een structurele scoliose is onder te verdelen in verschillende vormen:

1. Idiopatische scoliose: een zijwaartse verkromming van de wervelkolom die voorkomt bij kinderen van 3 tot 10 jaar zonder aanwijsbare oorzaak. Van deze vorm weten we dat het vaker voorkomt bij meisjes dan bij jongens en vaak samenhangt met een periode van groei.

2. Congenital scoliose: aangeboren scoliose waarbij de wervels verkeerd zijn gegroeid.

3. Neuromusculaire scoliose: de wervelkolom wordt niet goed genoeg ondersteund door de spieren en zenuwen. De congenitale en neuromusculaire scoliose komen minder vaak voor dan de idiopatische scoliose. Deze vormen zijn vaak op jonge leeftijd al zichtbaar.

Hoe herken ik een scoliose bij mijn kind?

Een scoliose is soms moeilijk te herkennen omdat het niet altijd klachten hoeft te geven. De scoliose kan herkend worden op de volgende punten:

  • Ongelijke ruimte tussen de armen en romp
  • Eén heup staat hoger dan de andere
  • Het hoofd staat niet recht boven het bekken
  • De ene schouder staat hoger dan de andere
  • Eén schouderblad steekt meer uit
  • Er is een duidelijke kromming van de wervelkolom
  • Bij het bukken is een bolling zichtbaar aan één zijde van de rug

Afhankelijk van de vorm, de oorzaak en de ernst van de scoliose kan oefentherapie nuttig zijn. Oefentherapie kan in sommige gevallen voorkomen dat de scoliose erger wordt. Daarbij zorgt de oefentherapie voor versterking van de spieren waardoor een betere houding aangenomen kan worden en minder pijnklachten ervaren hoeven worden.

Neem contact met ons op voor een afspraak en dan bepalen we samen een passend behandelplan.

Dit is de home template